Upplev skärgården

En semester i Stockholm kan ge en härlig upplevelse av skärgårdsmiljön. Den hittar man både i Mälaren och utan för Stockholms kust. Det finns flera olika sätt att uppleva det här natursköna området. 

Bilsemester

Vill man bila runt i skärgårdsmiljön så går det alldeles utmärkt. Det finns vägfärjor och broar till flera av öarna. Man blir dock lite begränsad för en stor del av öarna kommer man inte till på annat sätt än med passagerarbåt.

Överblick från luften.

Vill man se skärgården från ovan finns det olika alternativ om man är beredd att betala för det. Man kan boka en tur med ett sportflygplan eller en helikopter. Varför inte boka en tur med en luftballong över Stockholm ( Kostar ca 2500 kr på Flygaluftaballong.se) och bara sväva fram utan motorljud och utsläpp av avgaser. Ekoturismen ökar ständigt så det kommer hela tiden nya möjligheter. Oavsett vilket flygsätt man väljer är mäktigt att se hur stort skärgårdsområdet är både utanför kusten och inne i Mälaren. Skärgården är med andra ord värd att ta del av på det sätt som passar för var och en och förstås vad ekonomin tillåter.

Cykelsemester

Väljer man att cykla öppnar sig fler möjligheter att besöka olika öar. Det är enkelt att ta sin cykel på vägfärjan men det går även bra på en del av de större passagerarbåtarna. Att ö-luffa är ett populärt sätt att ta sig till de olika öarna. Man köper då ett båtkort (Kostar ca 950 kr hos Waxholmsbolaget.se) som gäller på alla båtar under en begränsad period. Det finns gott om övernattningsmöjligheter på öarna, men det kan vara klokt att boka i förväg för skärgårdsmiljön är populär för både svenska och utländska turister.

Vandringssemester

Oavsett om man har med en cykel eller bara vill vandra kan man ha nytta av båtkortet. Man tar sig obehindrat ut till alla öar och kan ta del av vandringsleder och vackra stränder. 

Egen båt

Med egen båt kan man lägga upp en tur mellan öarna. På de mest attraktiva turistöarna kan man behöva boka hamnplats och får då vara beredd på en ankringsavgift. På de mindre öarna brukar det inte vara något problem att lägga till. I skärgården finns flera öar med naturhamnar. Då upplever man närheten till naturen på ett storslaget sätt. Man fäster sina båtlinor i berghällens skrevor och njuter av en absolut tyst kväll när bara vattnet kluckar mot båtsidan.

Comments are closed.