Ekerös historia

Om Ekerös historia finns mycket att säga. Enklast är förstås att berätta om Drottningholms historia som såklart återspeglar hela Ekerö väldigt bra. Namnet Drottningholm som bokstavligen betyder ”Drottningens holme” kom från den ursprungliga renässansbyggnaden som ritades av Willem Boy, ett stenpalats som byggdes av Johan III av Sverige år 1580 för sin drottning, Catherine Jagellon. Detta palats föregicks av en kunglig herrgård som kallas Torvesund.

Änkedrottningen Hedvig Eleonora köpte slottet 1661, ett år efter sin roll som drottning av Sverige var avslutat, men det brann till marken den 30 december samma år. Hedwig anlitade den mycket kända svenska arkitekten Nicodemus Tessin den äldre att utforma och bygga slottet. År 1662 började arbetet med återuppbyggnaden av byggnaden. Men slottet nästan dog helt när Nikodemus dog år 1681. Men hans son Nicodemus Tessin den yngre fortsatte sitt arbete och avslutade att utarbeta inredningen.

Under perioden av återuppbyggnaden var Hedwig chef för protektorat för den fortfarande minderåriga kung, Karl XI av Sverige, från 1660 till 1672. Sverige hade vuxit till ett kraftfull land efter den Westfaliska freden. Placeringen av drottningen, i huvudsak härskare av Sverige krävde en imponerande residens som ligger bekvämt nära Stockholm.

Under regeringstiden av kungarna Karl XI av Sverige och Karl XII av Sverige, var det kungliga hovet ofta närvarande vid slottet, Karl XI av Sverige åkte dit för att jaga, och efter 1700, var Hedvig Eleonora åter värd för det kungliga hovet under frånvaron av Karl XII av Sverige under Stora nordiska kriget (1700-1721).

Mer om Ekerös historia kan du läsa om här.drottningholms historia