Banker på Ekerö

Om du behöver besöka en bank på Ekerö bör du bege dig till Mälarö Torg där du hittar de stora drakarna Nordea och Handelsbanken. Nordea Bank AB, som vanligtvis kallas Nordea är en nordisk bas för finansiella tjänster med verksamhet inte bara i Ekerö utan i hela norra Europa. Nordea_Bank_HeadquartersBanken är ett resultat av de på varandra följande fusioner och förvärv av de svenska, finska, danska och norska bankerna i Nordbanken, Merita Bank, Unibank och Kreditkassen som ägde rum mellan 1997 och 2000 och den försöker ofta stoltsera med att den har den bästa sparräntan. De baltiska länderna och Polen är idag också en del av marknaden. Den största aktieägarna i Nordea är Sampo som är ett finskt försäkringsbolag med cirka 20% av aktierna. Nordea är noterat på Stockholmsbörsen, Helsingforsbörsen och Köpenhamnsbörsen.

Nordea huvudkontor ligger inte på Ekerö utan ligger i centrala Stockholm och har mer än 1 400 kontor varav ett alltså ligger på Ekerö. Banken finns i 19 länder runt om i världen, som verkar genom full service filialer, dotterbolag och representationskontor.

Den internationella Corporate Banking Division har filialer i Tyskland (Frankfurt), Storbritannien (London), Singapore, Kina (Shanghai) och i USA (New York). Nordea International Private Banking har sitt huvudkontor i Luxemburg med filialer i Belgien (Bryssel), Frankrike (Cannes), Luxemburg, Spanien (Fuengirola – Málaga) och Schweiz (Zürich). Dessutom har Nordea även representationskontor i Brasilien (São Paulo) och Kina (Beijing).

Nordea betjänar idag 11 miljoner privata och 700.000 aktiva företagskunder. Gruppen driver också en internetbank, som har mer än 5900 tusen online-kunder gör mer än 260 miljoner betalningar per år.