Lidingö

Om du gillar ö-livet på Ekerö så finns det stor chans att du även skulle tycka om att göra ett besök på Lidingö. Om du i samband med detta vill boka ett hotell på Lidingö så rekommenderar vi ett besök på www.hotelllidingö.com. Lidingö är en ö i Stockholms inre skärgård, nordost om Stockholm. Befolkningen ligger på drygt 30 000. hotell Lidingö

Lidingös kvaliteter har lockat förmögna invånare som Björn Ulvaeus och Agnetha Faltskog från ABBA. Exklusiva regioner inkluderar kustregionen mellan Mölna och östra spetsen av ön, Gåshaga, (känd som Guldkusten), och den östra spetsen av den norra delen av hästens sko, som kallas Elfvik. Trots det faktum att många medelklassvenskar har flyttat till ön, (på grund av att många hyreslägenheter har byggts) förblir kommunen den tredje rikaste i Sverige efter Danderyd och Täby.

Den marina stämning som du hittar på Lidingö delar likheter med den i Seattle, USA och Sydney, Australien, med klarblå himmel och vattendrag. Landskapet domineras också av stora skogar och öppna jordbruksmarker.

Sommaren på Lidingö ger en lufttemperatur som sällan överstiger 25°C. Vattentemperaturen i havet toppar oftast runt 20°C i mitten av juli i de inre delarna av skärgården. Den första snön faller ofta under de första två veckorna i november. Under vintern täcker tjock is vattnen runt Stockholm och långt ut i Östersjön. Den kallaste perioden är från januari till slutet av februari.

Två runinskrifter har hittats på Lidingö. Den senaste, som anges i Rundata som Uppland runinskrift Fv1986 84, hittades 1984 under ett 10 cm tjockt lager av jord och mossa i ett obebott område. Inskriften är från vikingatiden ca 800-1050 e Kr. Inskriften har översatts som:
”Åsmund ristade runor till minne av hans farfar Sten, far Sibbe och Gerbjörn … en stor monument över en god människa.”
Siffrorna visar stora ormar och ovanpå, en maltesisk kors, en typisk motiv för sen vikingatid runstenar. Så precis som på Ekerö kan du här på Lidingö hitta väldigt mycket intressant att titta på från en historisk synvinkel.