Finaste restaurangerna i staden

Den som vill besöka en trendig restaurang i Stockholm behöver aldrig leta särskilt länge. Det bokstavligt talat kryllar av dem. Nyöppnade restauranger tillhör vardagen, och nu för tiden känns det som att det finns restauranger på varenda gata. Det höga antalet restauranger har också en nackdel – konkurrensen. Konkurrensen är mördande och många av de nystartade restaurangerna tvingas sätta sig själva i konkurs inom något år. Endast de bästa har potential att klara sig. Men det gör ju samtidigt att vi som restaurangbesökare löper mindre risk att komma till någon dålig restaurang.

Konkurrensen är självklart hårdast bland de fina restaurangerna. De fina restaurangerna är ju de restauranger där man går på de lite mer speciella tillfällena. Kanske på bröllopsdagen, födelsedagen, dopet eller vid någon annan högtid. Då har man självklart högre krav på restaurangen som man äter på. Priset spelar vid dessa tillfällen mindre roll, och istället så är saker så som kvalitet på maten, servicen och atmosfären inne på restaurangen mycket viktigare. Dessa restauranger är alltså inte sådana man äter på till vardags. De riktigt fina och dyra restauranger som verkligen slår igenom och blir riktigt populära kan tjäna stora pengar till sina ägare och ge rättvisa och relativt höga löner till sina anställda. De tar ju ofta ett högt pris för maten, och istället för att betala för råvaran så är det exklusiviteten i restaurangen som man betalar för – något som inte kostar restaurangägaren något. Därför är de stora och lyxiga restaurangerna de som är mest lönsamma, medan de små restaurangerna knappt föder sina ägare ibland.

Det går inte att säga helt säkert vad det är som gör att vissa restauranger lyckas bättre än andra. Två olika restauranger som skulle kunna bedömas som helt likvärdiga kan ändå efter en tid uppvisa olika resultat. Det hela beror lite på slumpen och tur. Ibland kan det ju bli så att folk på något sätt bara ”bestämmer” sig för att gilla en viss restaurang.