Sista minuten

När du tröttnat på Ekerö kan vi varmt rekommendera följande. Är du själv, familjen eller kanske några vänner sugen på en sista-minuten resa? Då har ni kommit helt rätt. På restresor.nu kan du nämligen hitta alla sistaminutenresor i Sverige från landets ledande researrangörer. Att hitta en perfekt sista minuten resa är nu inte allas svår utan kan gå så snabbt som enbart några få minuter.sista minuten resa

Nu kan du enkelt hitta billiga flygstolar som annars skulle kostat betydligt mer. Vad innebär då att du bokar en flygstol? Jo så simpelt som det låter så bokar du då enbart stolen på planet och har då alltså inget hotell eller annan form av paket förbokat. Du kan helt enkelt gå runt i staden när ni anlänt och på det viset hitta det perfekta hotellet för er. Ett alldeles utmärkt val, framförallt om du inte vill boka en längre vistelse på ett och samma hotell utan istället vill bo på flera olika hotell under din resa.

En sista minuten resa kan du spara väldigt mycket pengar på eftersom att det ofta kostar en hel del att resa. Men med sista minuten resor så vill dem fylla ett redan nästintill fullt plan och sänker då priset för att planet ska bli så fullt som möjligt. Det är ju onödigt att bara fylla ett stort plan till hälften och sista minuten resor är då lösningen.

Bokar du en sista minuten resa så kan du ibland boka den någon vecka i förtid men oftast bokar du dem ena dagen och så är avfärd bara en eller två dagar efteråt. Det gäller alltså att du vet med dig att du har tid att åka och att du har pengar till resan direkt eftersom att du med en sista minuten resa inte har tid att del betala i olika omlopp månader innan resan.

Visst är det härligt att möjligheten att vara hemma ena dagen och borta nästa finns. Med sista minuten kan dina resor bli mer spontana och du behöver inte planera så mycket, utan istället går allting snabbt. Så har du några dagar ledigt och vet inte vad du ska göra? Varför inte boka en sista minuten? Hemma ena dagen och borsta nästa. Svårare än så behöver det inte vara.

Cyperns arkeologiska museum

Cyperns äldsta museum

Cyperns arkeologiska museum, eller Kypriako Mouseio (Κυπριακό Μουσείο) som man kallar det lokalt, är öns äldsta arkeologiska museum med över 130 år på nacken.museum på Cypern Museet visar upp artefakter som hittats under otaliga utgrävningar av olika platser på Cypern. Kypriako Mouseio ligger på Mouseio Street i huvudstaden Lefkosia, mitt på ön.

Året var 1882 när Cyperns arkeologiska museum slog upp sina portar för allmänheten första gången. Cypern låg fortfarande under brittisk ockupation, men efter önskemål från cyprioterna godkände britterna förslaget att öppna museet. Museibyggnaden vari utställningarna finns idag byggdes under 1900-talets första årtionde – innan dess fanns de arkeologiska fynden att skåda i diverse statshus och senare i en byggnad på Victoria Street. Under 1960-talet byggde man ut museet på Mouseio Street med kompletterande gallerier och kontor.

Stort, men inte stort nog

Museets arkeologiska innehåll kom till en början enbart via privata donationer, men den svenska expeditionen som verkställdes under senare delen av 1920-talet under ledning av professor Einar Gjerstad gav museet ett stort uppsving i såväl volym som kvalitet.

Den som intresserar sig för Cyperns historia gör god sak i att besöka Kypriako Mouseio i Lefkosia, för det är inte bara öns äldsta fyndhörna, utan också den största. Inom museets väggar finns fjorton olika utställningsrum, plus såväl bibliotek, som förrådsutrymmen och laboratorier och det är beläget nära flera hotell på Cypern. Trots museets storlek visas bara en bråkdel av allt som finns i museets ägor upp och man diskuterar att eventuellt flytta museet till nya, större lokaler.

Praktisk information

  • Kypriako Mouseio ligger på Mouseio Str. 1 i Lefkosia.
  • Öppettider är tis-fre: 08:00-16:00, lör: 09:00-16:00, sön: 10:00-13:00. På måndagar är museet stängt.
  • Inträdet kostar 3.40 € per person.
  • Museet är handikappsanpassat med ramp, rullstolshiss och särskilda parkeringsplatser och toaletter.

Palmitos Park – Gran Canaria

Här på denna blogg kommer vi tipsa er på Ekerö om olika delar av världen som kan vara trevliga att resa till när det är dags för semester. Vi börjar med att skriva om en park på den klassiska semesterön Gran Canaria.

En prunkande park

park på Gran CanariaEtt besök till Palmitos Park är en färgsprakande upplevelse som lämnar en full av intryck, här bjuds man att beundra vackra blommor och träd – och ett stort utbud av exotiska djur.

Delfinarium

I Palmitos Parks populära delfinarium lever fem glada flasknosdelfiner som bjuder på fascinerande uppvisningar kl. 13:30 och 16:00 varje dag och det ligger inte långt från flera hotell på Gran Canaria. Poolerna som delfinerna lever i har med sin 3000 m2  stora yta och över 4 miljoner liter vatten enligt internationella bestämmelser plats för nio delfiner, så de fem som lever här har mer än tillräckligt med plats. Publikkapaciteten uppgår till hela 1500 människor, varav alla får superb utsikt över delfinariet.

Rovfåglarnas flyguppvisning

Det är minsann inte bara delfinerna som bjuder på uppvisningar, det gör nämligen också de majestätiska falkarna, örnarna, ugglorna och gamarna. Se dessa stora fåglar göra störtdykningar i 230 km/h från Palmitos Parks vackra amfiteater. Rovfåglarna håller sina uppvisningar kl. 11:30 och 15:00 varje dag.

Fåglar

Palmitos Park är en stor botanisk trädgård med exotiska fåglar integrerade överallt, såväl fria som i bur. Här finns fåglar i alla storlekar och färger – från australienska emuer, som är världens största fåglar, och färgglada gojor av alla de slag, till flamingos, pelikaner och storkar m.m.

Däggdjur

Det finns en hel del däggdjur också i Palmitos Park, från gibbonapor och orangutanger till jordsvin, vallaby och surikater.

Akvarium och ödlor

Den som gillar reptiler och havslevande djur får tillfälle att beundra dessa i Palmitos akvarium/terrarium. Här finns både söt- och saltvattensakvarier och fiskarter från hela världen. Bland de mest skräckinjagande reptilerna finns komodovaraner och kajmaner.

Praktisk information

Palmitos Park ligger utanför Maspalomas på Gran Canaria och inträdepriset varierar efter ålder:

  • Vuxna och barn över 11 år: 29 €
  • Barn mellan 5-10 år: 21.50 €
  • Små barn mellan 3-4 år: 8 €

Om man beställer sina biljetter online får man viss prisreduktion.